stadhuis

locatie
Stadhuisplein 130

Architect (origineel)
Kraaijvanger Architecten

Architect (transformatie)
DEDRIE architecten

Opdrachtgever
gemeente Tilburg

Werkzaamheden
Transformatie van stadskantoor 1 met inpassing van commerciële ruimtes

Ontwerp en realisatie transformatie
2013-2021

Fotografie
Karin Borghouts & DEDRIE architecten.

 

achtergrond

Het oorspronkelijke Stadskantoor 1 van Tilburg, naar ontwerp van Kraaijvanger Architecten, kenmerkt zich door haar compositie van aan elkaar geschakelde volumes. Deze drie volumes hebben elk hun eigen functie en zijn door een verfijnde detaillering met elkaar verweven. De gepolijste zwarte granieten bekleding van deze volumes geeft het gebouw een voorname uitstraling en contrasteert met het naastgelegen witte Paleis-Raadhuis. Het originele gebouw kenmerkt zich echter ook door een gebrek aan interactie tussen de verschillende bouwlagen en functies. Na 45 jaar intensief gebruik is het toe aan een nieuwe impuls waarbij het nieuwe werken, duurzaamheid en transparantie belangrijke thema’s zijn.

transformatie

Ruggengraat is de schakel en ontmoetingsplek
De ‘Ruggengraat’ vormt een transparante, moderne maar tijdloze toevoeging aan de bestaande compositie. Deze toevoeging is opgebouwd uit een serie van 12 meter hoge stalen ribben die licht en lucht brengen in het gebouw. De ‘Ruggengraat’ is de nieuwe ontmoetingsplek van het gebouw. Het is de schakel tussen de verschillende functies en verbindt op monumentale maar eenvoudige wijze het Paleis-Raadhuis met het nieuwe Stadhuis. De Ruggengraat koppelt daarnaast ook het Stadhuis aan de stad; het is dé verbinder tussen de Gemeenschap en de gemeentelijke organisatie.

Een transparant en toegankelijk Stadhuis
Aan het Stadhuisplein, tegenover Stadskantoor 2 (de vernieuwde Stadswinkel), leidt een groots overstek in combinatie met een brede trap bezoekers en personeel naar de entree van het Stadhuis. Vrijwel direct komt men in de Ruggengraat waar gasten worden ontvangen en waar mensen elkaar ontmoeten in het werkcafé. Daarbij biedt de Ruggengraat directe toegang tot het vergadercentrum op de begane grond en op de verdieping. Een imposante open trap leidt bezoekers en personeel naar de nieuwe raadzaal. Deze zaal manifesteert zich als een warme houten kamer in het zwarte granieten gebouw en beschikt over een groot raam met zicht op de stad. Debatten in de politieke arena zijn hierdoor vanuit de stad te volgen.

Optimaal gebruik van een bijzondere constructie
Op de eerste verdieping zijn de kantoren voor het college van Burgemeester & Wethouders gelegen. Deze profiteren van de terugliggende verdiepingshoge ramen die de toren losknippen van de twee volumes eronder. Zo ontstaan bijzondere kantoren met toegang tot een grote daktuin. Alle andere kantoren zijn gehuisvest in het torenvolume. Een open kern met liften, trappen en faciliteiten verbindt alle verdiepingen met elkaar. De bijzondere overkragende constructie van de toren maakt het mogelijk om vrij indeelbare vloeren te creëren, die optimaal profiteren van daglicht en uitzicht rondom. In de middenzone van alle torenlagen vindt ontmoeten plaats. In deze zone zijn ook de meer besloten werk- en overlegplekken te vinden.

nieuw en vertrouwd

Tijdens de herontwikkeling is het gebouw geheel gestript en opnieuw opgebouwd om te voldoen aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld. Het ontwerp voor het nieuwe Stadhuis van Tilburg bouwt voort op de beeldtaal en ontwerpprincipes van het originele ontwerp. Het gebouw behoudt haar vertrouwde en kenmerkende compositie van geschakelde volumes maar is tegelijkertijd volledig nieuw.

Tilburg krijgt met het herontwikkelde gebouw een eigentijds, transparant en duurzaam Stadhuis dat het nieuwe werken stimuleert en recht doet aan het cultuurhistorisch erfgoed.