stadswinkel

locatie
Koningsplein 9, Tilburg

Architect transformatie
Common Affairs Architecten en stedenbouwers

Opdrachtgever
gemeente Tilburg

Transformatie
oplevering 2023

 

achtergrond

De gemeente Tilburg heeft hoge duurzaamheidsambities als het gaat over haar eigen huisvesting. De transformatie van het huidige stadskantoor aan het Koningsplein wil ze bio-based en circulair uitvoeren. Dit gebouw, waar ooit de bibliotheek en een deel van de gemeentelijke organisatie waren gehuisvest, is niet het meest geliefde gebouw van Tilburg. Het is een anonieme beige moloch in het midden van de stad, een gesloten gebouw met donker glas. Het interieur is somber door de vele gangen met gesloten kamertjes.

transformatie

Biobased en circulair exterieur
Het gebouw krijgt een volledig nieuwe hoogwaardig geïsoleerde schil met een in hout uitgevoerde gevel. De gesloten delen krijgen een schorsachtige structuur door een lattenstructuur van geacetyleerd naaldhout. Door deze bewerking blijft de gevel volledig onderhoudsvrij en krijgt het hout de kwaliteiten van hardhout.

De hoge puien worden gemaakt in blank gelakt eiken. De gevel is zo uitgevoerd dat deze later weer volledig is te demonteren: kitten en het gebruik van pur is verboden. Door het toevoegen van een kap krijgt het gebouw een nieuwe bekroning en transformeert het stadskantoor tot huis van de stad. Met de kap is gelijk een ideale hoek voor de zonnepanelen gemaakt en kunnen de installaties in het beeld worden weggewerkt.

Open en uitnodigend 
Na de renovatie biedt het gebouw onderdak aan een deel van de gemeentelijke organisatie en de stadswinkel. Het wordt de plek waar burgers en bedrijven terecht kunnen met alle zaken die ze willen regelen met de gemeente Tilburg. Op de plek van de huidige entree van de bibliotheek komt de nieuwe hoofdentree voor het hele complex, zowel voor bezoekers als voor personeel. De hele begane grond met de stadswinkel, het werkrestaurant en het vergadercentrum wordt vrij toegankelijk voor publiek. De toevoeging van extra vides, nieuwe liften en trappen maken het gebouw open en uitnodigend en zorgen ervoor dat de kantoorverdiepingen zichtbaar zijn vanuit de publiekshal.

Het Nieuwe Werken
Waar het huidige gebouw sterk verkamerd is, wordt in de nieuwe opzet gekozen voor een open en transparante werkomgeving, gebaseerd op de principes van het Nieuwe Werken. Elke kantoorverdieping krijgt centrale community-gebieden en bijzondere werkplekken zoals aanlandplekken, concentratieplekken, vergaderruimten en projectwerkplekken.

Biobased en circulair interieur
Ook in het interieur zijn de materialen waar mogelijk biobased en worden ze circulair toegepast: akoestische wanden en plafonds zijn van gerecyclede petflessen, wanden en kozijnen zijn van hout en demontabel, vloeren zijn op basis van lijnolie en de losse inrichting is waar mogelijk hergebruikt en opgeknapt of gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

gegevens

Werkzaamheden: Renovatie gevel & casco, interieur

Programma: Stadswinkel en kantoren

Oppervlakte: 18.321 m2

.