oude dijk 13

locatie
Oude Dijk 13, Tilburg

Architect transformatie
buro013

Opdrachtgever
van der Weegen bouwgroep

Transformatie
2019-2023

 

achtergrond

Het  nieuwe appartementengebouw aan de Oude Dijk is gepositioneerd op het schoolplein van het voormalige St. Theresia-Lyceum / St. Jozefmavo. De school was onderdeel van het uitgestrekte kloostercomplex van de Zusters van Liefde. Binnen de ‘kloostermuren’ van het complex vindt een voortdurende transformatie plaats. Het resultaat is een ensemble van oud en nieuw waarin huisvesting voor de zusters harmonieus samengaat met appartementen voor nieuwe bewoners.

Stedenbouwkundig ligt de nieuwbouw binnen de ‘oude kloostermuren’ en richt zich meer naar het park dan de straat. Door het terugschuiven van het bouwblok krijgt de monumentale school meer aandacht in de straat en woont men aan het groen. Het hof dat ontstaat tussen de nieuwbouw en de monumentale school is een groene ruimte met een collectief karakter.

transformatie

Het appartementengebouw is ontworpen als een monolithisch volume op een bijzonder metselwerk basement. Dit wordt ingezet om direct onder de woning te kunnen parkeren en direct toegang te geven tot de bovengelegen woningen. Aan de buitenzijde sluit deze plint met een bijzonder metselwerkverband aan op het lage groen en gaat het complex op in de groene omgeving, aan de straat wordt het detail nog rijker.  Deze detaillering verwijst naar het naastgelegen monumentale schoolgebouw. De woningen hebben een luxe woonkwaliteit doordat ze beschikken over royale  leefruimtes met buitenruimtes die deels beschut zijn door de massa van het gebouw. Hierdoor kan men geborgen zitten; bijna zwevend in het park.  Een unieke groene woonomgeving in de luwte van het stadscentrum.

vervolg

Een volgende schakel in deze transformatie is de herbestemming van de Expressionistische school aan de Oude Dijk, ontworpen door de Architect Jos Donders. In de voormalige school komen dertien luxe huurappartementen. Met deze nieuwe woonfunctie krijgt de school een gezicht aan het Stadspark, het inmiddels publieke deel van het uitgestrekte kloostercomplex. Door de transformatie komt er ruimte vrij voor nieuwbouw op het schoolplein, een plek die aansluiting zoekt met het Stadspark.